Snilli Lucia | RIP 13.12.2009 - 10.06.2012

shetlanninponi, tamma
13.12.2009 - 10.06.2012
punarautias, 100cm
kasvattaja Snilli
stat. 88: 12-12-13, enn. 2.14,2aly, vs. 5 020v€

Lucialla on tärkeä osa, kun ajatellaan Snillin historiaa. Tammasta tuli tallin ensimmäinen shetlanninponikasvatti, ja hyvin tuo tamma on sen paineen kestänyt. Lucia on tallin ihan oma kasvatti, joten sen historia ei ole mikään kovin erikoinen: koko ikänsä se on asunut Snillissä, eikä se täältä mihinkään vapaaehtoisesti lähde. Se on omistajansa (eli minun) silmäterä, eikä suotta - se on todella hyvin pärjännyt raviradoilla, sekä se on ihastuttanut luonteellaan jo monta kertaa.

Lucia on varsinainen lastenponi. Se on omillaan lasten keskuudessa, mutta uudet, isommat ihmiset saavat sen hämilleen. Se vieroksuu niitä, mutta parilla porkkanalla tai ruisleivällä saa tamman luottamuksen voitettua ihan helposti. Kun Lucia on kerran hyväksynyt kaveriksi, se vaalii ystävyyttä tulen ja kiven läpi. Tamma saattaa välillä ihan nimensä mukaisesti tuoda valoa synkkään hetkeen, sillä se jaksaa viihdyttää ystäviään vaikka koko päivän, jos se on siitä kiinni. Sen metkuille ei voi olla muuta kuin nauramatta, oli huono tai hyvä päivä kyseessä. Se on aika lailla perinyt emältänsä Mallalta joukon ominaisuuksia, jotka tulevat näkyviin hoitotilanteissa. Maalaisjuntti-Lucia ei välitä, vaikka sitä mitenkä harjattaisiin, pääasia että se saa huomiota osakseen. Etenkin se pitää pesemisestä, ja kesällä uiminen on sille todella mielekästä puuhaa. Kesällä viileä suihku ei todellakaan ole pahitteeksi, päinvastoin! Valjaat sille menee päälle aika hyvin, mutta se saattaa pullistella aikalailla, joten tarkkaavaisuus kunniaan! Lucia on myös varsinainen perso herkuille, eikä se jätä mitään syömättä. Hirveästi sille ei kannata niitä antaa, muuten siitä tulee varsinainen karvapallo.

Lucia on myös perinyt vanhemmilta liikkumisen reippauden. Oli Lucialla sitten satula selässä tai kärryt perässä, aina mennään korvat hörössä kuin viimeistä päivää. Pääasiassa tammaa liikutetaan kärryjen kanssa ajaen, mutta tallitytöt ovat myös vaihtelun vuoksi ratsastaneet sillä - ihan hyvin seurauksin. Ratsuna Lucia on aikas kokematon, mutta silti se osaa kaikki perusasiat - käynti, ravi, lauka, siirtymiset, voltit, kääntymiset, hiljentäminen yms. Mikään kouluratojen kuningatar se ei ole, mutta ravikärryt perään satuaan tammalla syttyy vallan toinen vaihde. Välillä sitä saa oikein pidätellä lenkillä, kun se meinaa painaa vaan kovaa kyytiä eteenpäin. Laukkavaihdetta tällä onneksi harvemmin on, mutta ravin seotessa myös laukkakin saattaa häiritä. Voitontahtoa tammalta ei puutu, vaan se tekee kyllä melkein kaikkensa että voittajakehään päästään aina lähdön jälkeen. Se saattaa aina välillä pelästyä ajoreissun aikana, mutta nopeasti jälleen rentoutuu ja jatkaa juoksemista.

Sukutaulu

i. Gratiksen Sebastian
shet - rn - 100cm
enn. 2.17,4aly
ii. Kymppikahden Muksis
ie. Fn Prinsessa Josefine
e. Jeanty's Margareta
shet - prt - 95cm
enn. 2.30,0aly
ei. Jeanty's Lentokapteeni
ee. Beonca of me

Lucian vanhemmista olin jo pitkään suunnitellut yhteistä varsaa, ja innolla jäin odottamaan lopputulosta. Gratiksen Sebastian lukeutuu omiin kasvatteihini, eli tunnen orin kuin omat taskuni. Välillä vähän kakaramainen ori on kuitenkin ihan hyvä raviponi, jonka näkee sen ennätyksestä. "Sebbe" on kuitenkin aika helppo käsitellä, mutta liikuttaessa tahti muuttuu hieman. Sanotaan, että Sebbe on kyllä kunnon ori, mitä se nyt välillä tuntuu ihan äidin pikkumussukalta.

Jeanty's Margareta, oma silmäteräni, on oikea kultakimpale, jonka toivon periyttävän luonnettaan myös jälkeläisilleen. Mallaksi ristitty tamma omaa rämpsäkän herttaisen luonteen, ja sen kanssa on kaikkien helppo touhuta. Raveissakin menestynyt kouluponi saa kentällä ratsastajan kädet kyllä puutumaan, samaten myös kärryjen edessä. Kova meno on tammalla aina liikuttaessa päällä, mutta onneksi sitä on kuitenkin helppo käsitellä maasta käsin. Malla eikä Sebellä ei ole ennestään jälkeläisiä, joten Lucia on pariskunnan ensimmäinen varsa. Uskoisin, että tästä samasta yhdistelmästä tullaan teettämään vielä enemmän varsoja :)

Jälkeläiset

01.01.2012 -- t. Snilli Temdora -- i. Narrilaivan Lumoaja
24.02.2011 -- t. Snilli Vanilli -- i. Pinjan Hopea

kilpailukalenteri

Narrilaivan Töpöttäjäkuningatar - ajon toinen

* Koko starttikalenteri


kaikki sivuston materiaali © Meeri N. / Snilli, ellei toisin mainita.
TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN!